ABRIL 2003. SEGONA ÈPOCA, NÚMERO 18

FESTA MAJOR I HISTÒRIA
Aquests primers mesos del 2003 ens han portat, com a mínim, un parell de bones notícies relacionades amb la recuperació de la memòria històrica de la Festa Major de Gràcia. D'envergadura molt diferent, però representatives ambdues d'una sensibilitat compartida pel valor que té la més principal de les nostres festes dins el bagatge cultural de la vila.
Per una banda, s'ha tancat l'acord entre cinc institucions i entitats amb l'objectiu de completar, a quatre anys vista, el projecte d'Arxiu Festiu de la Festa. La constància d'en Jordi Pablo -inspirador del projecte-i la bona recepció que aquest ha tingut entre els col·lectius implicats ha fet possible que, en els propers quatre anys, es doni un salt molt qualitatiu en el procés de recopilar, documentar, catalogar i arxivar amb condicions una història, tan comuna a milers i milers de vilatans i vilatanes, com és la Festa Major. El Districte de Gràcia, l'Institut de Cultura de Barcelona, el Centre de Cultura Tradicional de la Generalitat, la Federació Festa Major de Gràcia i el Taller ho han fet i ho faran possible.
En una altra dimensió més reduïda, però no menys important, cal destacar la idea sorgida des de la Comissió de Festes del carrer Llibertat (entre Torrent de l'Olla i Fraternitat) i assumida també pel Taller, de recuperar la petita història d'aquell carrer, dels seus entorns i, en especial, de la seva Festa Major. Recuperar-la, per estimar-la i per difondre-la al màxim. La Comissió i el Taller hi treballarem junts.
La Festa Major de Gràcia és present, és futur, i no s'oblida en cap cas d'un passat esplendorós i d'arrels radicalment populars.
 
La Matagalls-Montserrat supera els trenta anys
El 5 d'agost de l'any 1904, mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista que, amb els anys, esdevindria primer rector de la parròquia gracienca de Santa Teresa de l'Infant Jesús, duria a terme -en companyia d'un altre sacerdot no identificat-una singular travessa que el va portar des del Montseny fins a Montserrat en menys de 24 hores.
Gairebé seixanta anys després, el 15 de setembre de 1962, un parell de socis del Club Excursionista de Gràcia varen repetir amb èxit la travessa que, a partir de l'any 1972, quedaria instaurada com a la "Matagalls-Montserrat", veritable vaixell insígnia d'aquesta entitat i que l'any 2002 va arribar a la seva trentena edició. En aquest número de Camèlies, Joan Cervera recorda, amb detall, la història de la travessa.
 
Martí Ibáñez, metge, sexòleg i llibertari arrelat a Gràcia
Al llarg d'aquest any 2003, diverses institucions i entitats, entre elles el Taller, recuperaran la memòria de Félix Martí Ibáñez, un metge d'ideologia anarquista que, abans de la guerra, va instal·lar a Gràcia el seu avançat consultori mèdic i sexològic i que ocuparia importants responsabilitats en la política sanitària de la Generalitat i el Govern de la IIª República quan els anarquistes hi foren presents. Exiliat als Estats Units acabada la contesa, el seu prestigi científic assoliria renom internacional.
 

© 2003 Miquel Pellicer + Quim Perelló